Formula Laser

De Laser Formula betekent eigenlijk drie Lasers in een! De Laser is de enige boot die je enkel door het verwisselen van een mastonderdeel en het zeil in drie verschillende boten kunt veranderen. Alle boten hebben dezelfde zeileigenschappen en bezorgen je het echte Laser gevoel!

De "Laser Formula" is uniek en maakt de toch al scherp geprijsde Laser financieel extra aantrekkelijk. Ben je toe aan een groter tuig dan hou je je boot en koop je alleen een nieuw tuig. Doordat de Laser zo'n grote klasse is zijn er ook veel gebruikte tuigen en/of ondermasten te koop. Bij de sectie 'boten te koop' op onze website worden regelmatig tuigen en masten aangeboden. Ook het vervoer van de Laser is heel gemakkelijk: heel simpel op het dak van je auto of op een trailer.

De verschillende klassen:

Laser 4.7
Ben jij al 40?(kg) probeer dan eens met de Laser 4.7 te zeilen! In Nederland zeilen er al meer dan 40 jongens en meisjes Laser 4.7. Tijdens de Europese Kampioenschappen doen er gemiddeld 250 deelnemers vanuit heel Europa mee. In Nederland zijn in de verschillende regio's vaak wedstrijden samen met de Splash en Optimist. Bij nationale en international wedstrijden voor de Laser Radial en Standard doet ook altijd een groot veld 4.7 Lasers mee, met name de Europa Cups in zuid Europa hebben velden van over de 100 boten.

Omdat de ondermast is voorgebogen ligt het zeilpunt op precies dezelfde plaats als bij de Radial en Standard, een echte Laser dus! Goede 4.7 zeilers zeilen net zo snel als de Radial zeilers. Dit komt door hun lagere gewicht. De Laser 4.7 is dus niet voor watjes!

De 4.7 is tegenwoordig een erkende opleidingsklasse van het Watersportverbond en heeft ook zijn eigen Nationale Beloften Team. Daarnaast zijn er training mogelijkheden in de Regio en geeft de LON 4 á 5 weekenden per jaar een LON LFS Clinic die open is voor allen Laserklasse zeil(st)ers in Nederland. Voor meer informatie hierover zie 'Trainingen' elders op deze site.

Laser Radial
Ben je een tijdje actief in de 4.7 en wil je wel eens een Radial proberen? Of heb je een Standard geprobeerd en was dat wat veel van het goede? Ben je een uur onderweg naar het water en vind je het te hard waaien voor een groot tuig? Dan is de Laser Radial het antwoord.

De Radial is sinds 2004 een Olympische wedstrijdklasse voor dames en is zeer geschikt voor een zeilgewicht vanaf 55kg (zonder een maximum). In Radial zeilen jongens, meisjes, mannen, vrouwen en masters (35+). De Radial is zeer geschikt voor meisjes/dames zeilen en dat blijkt ook in de trainingen en wedstrijd deelname. De Radial is wat betreft deelnemers en internationale status gelijkwaardig aan de Standard. Als de 4.7 al niet voor watjes is, dan kun je je voorstellen dat de Radial het mooiste is wat er op eenmans zeilgebied is te krijgen als je (nog) niet in de Standard wil of kan.

 

Laser Standard
De Laser Standard behoeft erg weinig introductie. Een 45 jaar jonge Olympische klasse waarvan er wereldwijd meer dan 202.000 zijn verkocht. Waar je ook vaart, je vindt altijd wel een paar collega Laser-zeilers om mee te varen en na te praten. Weinig Standard zeilers zijn lichter dan 75kg en is daarmee een wat door jongens en mannen gedomineerde klasse.

De Laserklasse Organisatie Nederland
In Nederland is Laser met 9.000 boten veruit de grootste klasse in zijn soort. Als je lid bent van de Laserklasse Organisatie (LON) behoor je tot een actieve groep zeilers die elkaar niet alleen op wedstrijden treft, maar ook op de training voor alle LON leden. De trainingen zijn voor alle leden toegankelijk en op sterkte ingedeeld.

Proefvaren
Ben je nu nog niet overtuigd en heb je zelf niet de beschikking over een Laser? Kom dan een keer proefvaren, trainen of zelfs een wedstrijd meedoen in een promotie Laser. Voor details zie elders op onze site.

Masters
Voor de 35-plussers zijn er 'Master klassen'. In Nederland wordt er tot ruim 60 jaar in de Laser gezeild. Het is een zeer actieve club zeilers waar sportief varen en gezelligheid na de wedstrijden goed samen gaan.

35 tot 45 jaar : Apprentice
45 tot 55 jaar : Masters
55 tot 65 jaar : Grand Masters
> 65 jaar : Great Grand Master
De Masters zeilen in radial en standard

Specificaties van de Laser
Ontwerper: Bruce Kirby (in 1961)
Olympische klasse:
Laser Standard (voor heren) sinds 1993
Laser Radial (voor dames) sinds 2004

Afmetingen
Lengte 4.23 meter
Breedte 1.37 meter
Gewicht 59 kg

Lasers zeilen in Nederland meestal op het binnenwater en het IJsselmeer, maar zijn bij uitstek geschikt voor de zee. In het buitenland worden de meeste grote wedstrijden op zee gehouden.

Laser verkoop
Actuele verkoopprijzen van de Laser kun je vinden op www.sailcenter.nl
Kijk voor gebruikte Lasers en tuigage in de sectie 'botenmarkt' op deze website

Uitleg over het nieuwe Trimsysteem van de Laser  

Deze pagina is gegenereerd door E-captain. Captain: Het ideale ledenbeheer en relatiebeheer systeem voor stichtingen, sportclubs en -verenigingen. Meer informatie vindt u op de Captain website.